litteken in de zonlitteken in de zon

Mag ik eigenlijk met mijn verse litteken in de zon?

Stel, je hebt net een vers litteken gekregen, bijvoorbeeld als gevolg van een operatie of na een brandwond. Is het dan verstandig om met een litteken in de zon te gaan zitten? Lees daarover in dit blog.

Om te begrijpen hoe de zon schade aan je litteken toebrengt, moet je het effect van de kracht van de zon op het litteken begrijpen. Om je daar bij te helpen, leggen we eerst het verschil tussen UVA- en UVB-straling aan je uit.

Snel naar:

Welke UV-straling is schadelijk?

UV-straling is schadelijk voor de huid en extra schadelijk voor je kwetsbare verse litteken. We gaven net aan dat er dus 2 type zonnestralen zijn: UVA- en UVB- stralen. Zonlicht bestaat voor 95 procent uit UVA-stralen en voor 5 procent uit UVB-stralen.

  • UVA-stralen dringen diep door in de huid, waardoor ze huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A voor ‘Aging’ (veroudering). Te lange blootstelling aan UVA-stralen, versnelt huidveroudering en kan overgevoeligheid voor de zon en hyperpigmentatie veroorzaken.
  • UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA-stralen, maar dringen minder diep door in de huid dan UVA-stralen. Te lange UVB-straling veroorzaakt DNA-schade en zonverbranding en daarom staat de ‘B’ voor ‘Burning’ (verbranding).

Beide vormen van straling kunnen op lange termijn bijdragen aan het ontstaan van huidkanker. De huid moet je dus beschermen.

Je litteken is extra gevoelig, omdat het een beschadigde huid is. Deze hoor je dus extra goed te beschermen tegen zowel de UVA als de UVB-straling. Waarom precies?

Dat is zo, omdat de nieuwe littekenhuid de UV-straling (nog) niet goed kan weren. Daardoor kan zonlicht ongefilterd de huid binnenkomen. De kans op verbranding is dus groter. Een litteken kan bijvoorbeeld veel donkerder gekleurd raken en daardoor extra opvallen. Blijvende littekenverkleuring komt vaak voor.

Een litteken:

  • Verbrandt sneller dan de normale huid
  • Heeft een grotere kans om huidkanker te ontwikkelen
  • Kan verkleuren (blijvend donker worden) en kan daardoor meer opvallen

Tip: Wil je meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de gratis littekengids!

Vermijd bij verse littekens zo veel mogelijk de zon

Ons advies is om je huid altijd te beschermen in de zon. Maar voor een gevoelige huid met een vers litteken is dat extra belangrijk. Dit komt omdat het bouwstenen mist die een gewone huid wel heeft.

Een litteken heeft 1 tot 2 jaar na het ontstaan extra bescherming nodig. Pas dus op met zonlicht wanneer het litteken nog actief is en gebruik producten met een hoge beschermingsfactor.

Alle littekens zijn kwetsbaar, maar een vers litteken des te meer. Daarom is het belangrijk om een litteken dat pas ontstaan is altijd te beschermen, ook wanneer de zon niet zichtbaar schijnt.

Kunnen littekens vervagen in de zon?

Littekens vervagen niet door de zon. Dat is een fabeltje. De huid verkleurt door de zon, maar littekenhuid doet dat ook. De littekenhuid kan door de zon verkleuren en zelfs opvallender worden.

Wanneer mag ik wel weer met mijn litteken in de zon?

Wanneer je litteken lichtroze is en klachten zoals jeuk en pijn zijn verdwenen, kan je er weer voorzichtig mee in de zon. Hoe lang dat duurt, verschilt per litteken. Meestal is dat na ongeveer 1 jaar. Natuurlijk moet de huid altijd beschermd worden met minimaal zonbescherming factor 30. De huid is en blijft kwetsbaar, ook zonder litteken of een al langer bestaand litteken. Zon dus met mate. Lees hieronder welke zonnebrandcrème je daarvoor het beste gebruikt.

Verzorgen en beschermen met BAPSCARCARE siliconengel SPF40

BAPSCARCARE siliconengel SPF40 bevat zonbescherming factor 40. Het beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Door de UV-beschermende ingrediënten is deze gel wit van kleur. Naast UV-bescherming zorgt de gel voor een hydraterende werking van de littekenhuid waardoor klachten als jeuk en roodheid verdwijnen.

De gel droogt snel en trekt snel in. Het is ideaal voor zichtbare plekken op het lichaam, zoals het gezicht, de hals en de handen.

Benieuwd wat het effect is van siliconentherapie? Lees meer over de werking.

Andere tips om je litteken te beschermen

Het volledig vermijden van je litteken in de zon is niet altijd mogelijk. Vooral als je een litteken hebt op zichtbare plekken als je gezicht of arm. Daarom geven we je nog wat tips die kunnen helpen om je litteken toch zoveel mogelijk te beschermen.

  1. Bedek je litteken met kleding. Draag als je litteken op je gezicht zit een pet of hoed. Doe dit vooral als het litteken nog paars of rood is.
  2. Heb je gezwommen of gedoucht? Smeer het litteken dan opnieuw in met zonnebrand.
  3. Mijd de zon en zoek schaduw op. Maar ook in de schaduw geldt: smeer het litteken in met zonnebrand. Zelfs uit de zon word je blootgesteld aan UV-straling.

Meer informatie

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.