litteken verminderenlitteken verminderen

Je litteken verminderen, hoe doe je dat?

Een litteken verminderen is een wens van veel mensen. Een litteken verwijderen kan niet, maar het minder zichtbaar maken kan wél. Hygiëne en verzorging spelen een grote rol bij het uiterlijk van je litteken. Doe je het goed, dan kun je het uiterlijk van je litteken positief beïnvloeden.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet heb je een wond. Met bijbehorende kans op een litteken. En dat kan weer afwijkend worden.

Hypertrofisch, keloïd of normaal?

De meeste littekens zijn aan het begin een beetje rood en dik. Pas na een tijdje worden ze witter en vlakker. Dit duurt meestal zo’n 6 tot 9 maanden. Daarna is het litteken ‘af’: het verandert vrijwel niet meer. Tenminste, als er sprake is van een normaal litteken. Bij sommige littekens worden de klachten van roodheid en dikte na verloop van tijd juist erger. Dit zijn afwijkende littekens.

Er zijn bijvoorbeeld hypertrofische littekens. Die worden juist dikker en roder en geven meer klachten, zoals jeuk, pijn en een trekkend gevoel.

Daarnaast zijn er keloïd littekens. Die groeien groter dan de oorspronkelijke wond en zijn (fel)rood of paars. Bovendien geven ze meer klachten en staan ze erom bekend door te blijven woekeren als er niks aan wordt gedaan.

Sommige mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van een afwijkend litteken, bijvoorbeeld vanwege:
• Erfelijke aanleg
• Een jonge leeftijd
• Een donkere huidskleur

Ook als een wond na 2 weken nog niet gesloten is of op het borstbeen of een gewricht zit, is de kans op een afwijkend litteken groter.

Littekens verminderen

Nu je weet hoe een (afwijkend) litteken ontstaat, wil je vast ook weten hoe je dit kunt voorkomen. Een paar tips:

  1. Let op hygiëne bij een wond
    Waar een wond zit, is de huid kwetsbaar. Bacteriën en viezigheden kunnen er gemakkelijk in doordringen. Zorg dus voor goede hygiëne. Ontsmet de wond en houd hem schoon.
  2. Begin zo snel mogelijk met verzorgen
    Zo snel mogelijk is in dit geval direct nadat de wond is gesloten of hechtingen zijn verwijderd. Vanaf dat moment moet je goed voor je litteken zorgen.
  3. Kies de goede verzorging
    De wond is gesloten, maar wat is nu een goede verzorging? Siliconentherapie is een behandeling met bewezen effect. Therapie klinkt als een zwaar woord. Wat we in feite bedoelen is het gebruik van siliconenverband (of siliconenpleisters) en siliconengel. Die zorgen dat vocht in je huid blijft, terwijl bacteriën juist buiten worden gehouden. Hierdoor wordt de huid mooier, soepeler en egaler. Bovendien ga je klachten als jeuk, pijn en roodheid tegen. Ontdek hier welke behandeling bij jouw litteken past.
  • Voorkomt en vermindert littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

  • Is bewezen effectief bij littekens en brandwonden

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.