Litteken borstvergrotingLitteken borstvergroting

Litteken na een borstvergroting

Overweeg je een borstvergroting, maar maak je je zorgen over een zichtbaar litteken? Goed dat je daar nu al over nadenkt. Want tijdens je herstel kan goede nazorg wel degelijk een (groot) verschil maken. Hieronder leggen we duidelijk uit wat je kunt doen.

Borstvergroting zonder litteken, is dat mogelijk?

Helaas laat een borstoperatie altijd een litteken achter. Dat geldt voor iedere operatie waarbij de huid wordt opengemaakt. Gelukkig zijn de operatietechnieken tegenwoordig zo goed dat de wond mooier herstelt dan vroeger.

Daarnaast is goede nazorg mogelijk, waarmee je een litteken zo onopvallend mogelijk houdt. Bovendien kun je daarmee littekenklachten verminderen of voorkomen, zoals jeuk, roodheid of pijn.

Naast goede nazorg zijn er andere factoren die bepalen hoe een litteken herstelt. Bijvoorbeeld:

  • Leeftijd: een jonge, soepele huid herstelt mooier dan een oude, gerimpelde huid.
  • Huidskleur: bij een donkere huid loop je meer kans op een afwijkend litteken.
  • Aanleg in je familie voor het ontwikkelen van een afwijkend litteken.

Waar krijg je een litteken bij een borstvergroting?

De meeste chirurgen maken een snee onder de borst, in de natuurlijke borstplooi. Op die plek is het litteken namelijk het minst zichtbaar. Andere plekken die gebruikt kunnen worden, zijn de oksel en rond de tepel. De plek hangt af van het soort implantaat, en waar de prothese geplaatst wordt.

Hierover zul je van tevoren uitgebreid overleggen met de plastisch chirurg.

Wat is de beste nazorg na een borstvergroting?

Nazorg speelt een belangrijke rol bij de zichtbaarheid van een litteken na een borstvergroting. En dat is mooi, want die nazorg heb je zelf in de hand.

De snee die in je huid gemaakt wordt bij een borstoperatie, moet uiteraard herstellen. Gedurende die tijd is je huid extra kwetsbaar. Want op de plek waar de wond zit, verliest je huid meer vocht. Door dit vochtgebrek herstelt je huid minder mooi.

Bovendien kunnen bacteriën en irriterende stoffen makkelijker binnendringen wanneer je huid kwetsbaar is. Daardoor kan je litteken ontstoken raken.

Dus bij nazorg is het belangrijk om de vochtbalans in je huid te herstellen, én te voorkomen dat schadelijke invloeden van buitenaf in je wond dringen. Dat doe je het best met een siliconenverband op maat.

Siliconenverband: de beste nazorg na een borstvergroting

Wil je een litteken verminderen, dan is het belangrijk om te beginnen met behandelen zodra de wond gesloten is. Gebruik bij voorkeur een siliconenverband, ook wel siliconenpleister genoemd.

Een siliconenverband vormt een beschermlaag over de wond. Dit zorgt voor een afname van littekenweefsel en beschermt tegen vochtverlies.

BAPSCARCARE S Mamma is speciaal ontwikkeld voor operatie littekens bij de borsten. Het is zo gevormd dat het goed om de borst heen kan. Bovendien is het extra groot, zodat je het zelf op maat kunt bijknippen. Ook fijn: het is wasbaar en dus perfect om langere tijd te gebruiken.

Werkt een littekencrème ook na een borstvergroting?

Een littekencrème of siliconengel is ideaal voor veel kleine littekens op plaatsen die je niet met kleding bedekt. De littekens na een borstvergroting zitten onder kleding, waardoor een crème of gel niet op je huid blijft zitten.

Na een borstvergroting werken siliconenpleisters het best omdat ze hun effectiviteit onder kleding niet verliezen. Bovendien beschermt een littekenpleister je litteken ook tegen het schuren van je kleding.

Is jouw borstvergroting al achter de rug?

Ook dan kan siliconenverband nog een verschil maken. Je kunt het namelijk gebruiken zolang je litteken nog klachten geeft. Oftewel: zolang je litteken zich nog aan het vormen is. Dit duurt meestal zo’n 1,5 tot 2 jaar.

Dus ook als je litteken bijvoorbeeld al 2 of 3 maanden oud is, remt het verband de groei van je litteken. Bovendien kan het klachten als roodheid, pijn en jeuk verminderen.

Nadat je litteken volledig gevormd is (na ongeveer 2 jaar), vermindert de kans dat de siliconen het uiterlijk van je litteken veranderen. Dus wacht niet te lang, en begin zo snel mogelijk met de beste nazorg na een borstvergroting.

BAPSCARCARE siliconentherapie

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.