Litteken borstvergrotingLitteken borstvergroting

Verminder je litteken na een borstvergroting

Een borstvergroting is voor veel mensen een flinke stap. En hoewel veel wordt nagedacht over het resultaat, staat lang niet iedereen stil bij het litteken dat hierbij komt kijken. Terwijl dit wel klachten kan geven. Tijd om daar dus eens bij stil te staan.

Wie een grotere cupmaat wil, kan kiezen voor een borstvergroting. Hierbij brengt een plastisch chirurg vullingen aan via de borstplooi (de onderkant van de borst).

In Nederland zijn siliconen de meest gebruikte vulling. Er bestaan ook zoutwatervullingen, maar die worden hier maar heel weinig gebruikt.

Litteken na borstvergroting

Elke operatie waarbij de huid wordt opengemaakt laat een litteken achter. Een borstvergroting dus ook. Gelukkig zijn de operatietechnieken tegenwoordig zo goed dat operatielittekens mooier herstellen dan vroeger. Toch kan je een litteken nog ontsierend vinden. Bovendien kunnen littekens klachten geven, zoals roodheid, jeuk of pijn.

Hoe een litteken herstelt, hangt af van een paar factoren. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd of huidskleur. Of misschien zit er in de familie aanleg voor het ontwikkelen van een afwijkend litteken.

Daarnaast speelt nazorg een belangrijke rol. En dat is mooi, want nazorg heb je zelf in de hand.

Hoe verzorg je een litteken na een borstvergroting?

Bij een borstvergroting wordt er een snee gemaakt in de huid. Na de operatie moet dit stuk huid herstellen. Het is dan kwetsbaar. Op de plek waar een wond zit, verliest de huid namelijk meer vocht. Bovendien kunnen bacteriën en irriterende stoffen hier makkelijker doordringen.

Wil je een litteken verminderen, dan is het belangrijk om te beginnen met behandelen zodra de wond gesloten is. Gebruik bijvoorbeeld een siliconenverband, ook wel siliconensheet genoemd. Zo’n verband vormt een beschermlaag over de wond. Vocht blijft in de huid, terwijl bacteriën er juist buiten worden gehouden.

siliconenverband litteken borstvergroting

Tip: gebruik een siliconenverband dat speciaal is ontwikkeld voor de zorg na een borstvergroting. Dat is zo gevormd dat het goed om de borst heen kan. Bovendien is het extra groot, zodat je het zelf op maat kunt bijknippen. Ook fijn: het is wasbaar en dus perfect om langere tijd te gebruiken.

Je kunt het gebruik van een siliconenverband afwisselen met een siliconengel. Die is speciaal ontwikkeld voor littekens op lastige plekken, zoals onder je borst.

Hoe lang kan ik siliconenverband gebruiken?

Zolang het litteken actief is. Dat wil zeggen dat het nog aan het vormen is. Dit duurt meestal zo’n 1,5 tot 2 jaar.

Het geeft dus niet als je niet direct nadat de wond is gesloten een siliconenverband hebt gebruikt. Ook wanneer het litteken bijvoorbeeld al 2 of 3 maanden oud is, remt dit verband de groei van je litteken. Bovendien kan het klachten verminderen.

Ontdek je deze behandeling pas járen na de operatie? Dan verandert het verband niks meer aan het uiterlijk van je litteken. Wel kan het nog wat doen tegen klachten als pijn en jeuk.

BAPSCARCARE siliconentherapie

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.