Littekens

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op een diepe beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een operatie, brandwond of ongeval. Bij het herstelproces van het lichaam kan littekenweefsel ontstaan.

verzorging soorten littekens

Klachten van littekens

Niemand is blij met een litteken. Het brengt in veel gevallen ongemak met zich mee en is vaak ontsierend. Een litteken veroorzaakt bijvoorbeeld :

BAPSCARCARE siliconentherapie helpt littekenklachten te verlichten en zorgt voor een sneller en mooier herstel van je huid.

Waarom ontstaan littekens?

Littekenweefsel is een oplossing van het lichaam om een wond zo snel mogelijk dicht te krijgen. Dit is nodig om het lichaam te beschermen tegen infecties en overmatig vochtverlies. Littekenweefsel is minder van kwaliteit dan een gezonde huid, hierdoor werken sommige huidfuncties minder goed en kunnen littekens cosmetisch en functioneel veel problemen geven.

Volledige huidgenezing

Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om de huid te herstellen. Als alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, bijvoorbeeld bij een schaafwond, dan herstelt de huid zich meestal probleemloos en onzichtbaar. Maar als het gaat om een diepere wond, waarbij ook de onderliggende en diepere huid (dermis) schade heeft opgelopen, ontstaat er bij dat herstelproces vaak littekenhuid. De nieuw gevormde littekenhuid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft.

Een litteken

Maar als het gaat om een diepere wond, waarbij ook de onderliggende en diepere huid (dermis) schade heeft opgelopen, ontstaat er bij dat herstelproces vaak littekenhuid. Een diepe of grote beschadiging zorgt ervoor dat de toevoer van bouwstenen niet voldoende is om de huid weer te herstellen. Om de huid toch te sluiten maakt het lichaam littekenweefsel aan. De nieuw gevormde littekenhuid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft.

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de littekengids!

Soort littekens

goed normaal litteken

Normaal litteken

Deze littekens zijn niet verdikt en weinig opvallend, Normale littekens zijn lichtrood of wit van kleur. Klachten, die vooral de eerste weken voor kunnen komen zijn; jeuk, roodheid en/of trekken van het litteken. Start bij klachten met siliconentherapie.

goed hypertrofisch

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is rood van kleur, verdikt en stug. Het blijft binnen de wanden van de oorspronkelijke wond, maar komt boven de huid uit. Dit litteken veroorzaakt klachten zoals jeuk en ’trekken’ van de huid.

Keloid goed

Keloïd litteken

Een keloïd litteken is een extreem verdikt en woekerend. Het groeit door tot buiten de randen van de oorspronkelijke wond. Dit litteken veroorzaakt veelal klachten als jeuk, ’trekken’ van de huid en is (fel) rood tot paars van kleur.

Waarom geven littekens problemen?

Littekenweefsel is minder van kwaliteit dan een normale huid. De littekenhuid mist bepaalde eigenschappen die de gezonde huid wel heeft, bijvoorbeeld een goede vochthuishouding.

Overdreven groei littekenweefsel

(Pas) gesloten littekenweefsel is kwetsbaar en niet in staat om een goede vochtbalans, zoals bij een normale huid, in stand te houden. Deze verstoorde balans zorgt voor een hoge verdamping van water door de huid. Als tegenreactie op de hoge waterverdamping gaat het lichaam extra littekenhuid produceren. Dit om de waterverdamping tegen te gaan. Dit proces kan lijden tot zichtbare littekenvorming met klachten.

Littekenbehandeling met siliconen is de standaard

Siliconen littekentherapie is al meer dan 20 jaar wereldwijd het meest geaccepteerd als littekenbehandeling door artsen en littekenprofessionals. BAPSCARCARE siliconenpleisters en siliconengel is een medische siliconen littekentherapie.

Het bewezen effect van siliconen bij littekens:

  • De littekenhuid wordt soepeler
  • Vermindert roodheid
  • Verlicht jeuk
  • Vermindert de dikte en hoogte van littekens

Littekenbehandeling met siliconen

  • Voorkomt en behandelt afwijkende littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

Goed product, helpt echt, mijn huid is mooier.

Desiree

Fijne gel die verlichting geeft van jeuk en spanning van het litteken. Ook de verkleuring van het litteken wordt lichter.

Strien

Werkt prima, 3 maand geleden wenkbrauw lift gehad, litteken al redelijk verminderd.

Piet
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.