Verschillende soorten littekens

Heb jij een litteken, of ben je bang dat je er één krijgt? Dan is het goed te weten dat er verschillende soorten littekens zijn. Want helaas zijn ze niet allemaal ‘normaal’. Soms kunnen ze behoorlijk afwijken. Dan kun je er meer last van hebben, en zijn ze vaak (veel) zichtbaarder. Daarom bespreken we hieronder kort ieder soort litteken. Met een kort advies over welke actie je kunt ondernemen.

onrijp litteken

Onrijp litteken

Een onrijp litteken is jong, rood, iets verheven en nog niet helemaal gevormd. De ontwikkeling van het litteken kan dan nog alle kanten op: het kan een normaal litteken worden. Maar ook een afwijkend litteken: keloïd of hypertrofisch. Daarom is het belangrijk om nú te zorgen dat je huid hulp krijgt. Met name bij het vasthouden van voldoende vocht.

Advies: Behoor jij tot de risicogroep voor het ontwikkelen van een afwijkend litteken? Dan is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk na wondsluiting te beginnen met siliconentherapie. Het liefst meteen zodra je wond dicht is. Voor de zichtbare plekken zoals je gezicht en nek adviseren we siliconengel. Onder kleding kun je het beste gebruik maken van een siliconenpleister. Bescherm je litteken ook goed tegen de zon. Hiervoor kun je een siliconengel met UV-bescherming gebruiken die je litteken tegen de schadelijke UV stralen beschermd.

hypertrofisch litteken

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is ‘verdikt’: het komt boven je huid uit. De kleur is felrood. Zonder behandeling kan het flink groot groeien, maar blijft wel binnen de lijnen van de oorspronkelijke wond. Ook geeft het vaak klachten: het voelt stug, jeukt, doet pijn en ‘trekt’ aan je huid.

Advies: start met siliconentherapie. Zo beperk je vochtverlies van je huid. Daarmee maak je je litteken vlakker, soepeler en dunner. En je hebt minder last van klachten.

keloid litteken

Keloïd litteken

Een keloïd litteken groeit buiten de randen van je wond. De kleur is felrood tot paars. Zonder behandeling blijft zo’n litteken woekeren: het wordt groter en dikker. Je kunt er veel last van hebben: jeuk, pijn en een ‘trekkende’ huid.

Advies: Keloïd littekens gaan nooit vanzelf weg. Behandeling is dus noodzakelijk. Ondersteun het herstel met siliconentherapie. Zo beperk je vochtverlies van je huid, en help je klachten zoals pijn en roodheid te verminderen. Aanvullende behandeling kan nodig zijn, bespreek dit altijd met je arts.

Atrofisch litteken

Atrofisch litteken

Een atrofisch litteken ligt verzonken en is vaak een putje in je huid. De huid lijkt ook dunner en doorschijnender. Verder valt het qua kleur niet erg op. Ook geeft het doorgaans weinig klachten. Voorbeelden van atrofische littekens zijn acne littekens of littekens door waterpokken.

Advies: Voor advies tegen atrofische littekens kun je het beste contact opnemen met je huisarts of een professionele huidtherapie. Mogelijke behandelingen die zijn aan kunnen raden zijn laserbehandelingen of (chemische) peelings. Dan wordt je huid geprikkeld of “gecontroleerd beschadigd”. Daardoor maakt je huid nieuwe cellen en/of bindweefsel aan. Zo gaat het litteken meer op normale huid lijken.

normaal litteken

Normaal (rijp) litteken

Een normaal net ontstaan litteken is (fel)rood, wanneer een normaal litteken goed hersteld wordt hij hierna huidkleurig, wit of iets bruinig (door pigment). Ze zijn niet ‘verdikt’ en netjes binnen de plek van de oorspronkelijke wond. Het litteken zorgt vooral in de eerste weken voor lichte klachten: jeuk, verdere roodheid, trekken en/of pijn.

Advies: Wanneer je litteken gerijpt is en zich normaal heeft gevormd, is er geen behandeling meer nodig. Wel is het verstandig om je litteken goed te blijven hydrateren en te beschermen tegen de zon. Hiervoor kun je Alhydran crème of Alhydran SPF 30 gebruiken.

Meer weten over jouw litteken en hoe te verzorgen? Lees de littekengids!

  • Voorkomt en behandelt afwijkende littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid 

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.