Werking

Een beschadigde huid verliest teveel vocht. BAPSCARCARE beschermt de huid tegen een te veel aan vochtverlies. De siliconenpleister of de siliconengel neemt de barrièrefunctie van de huid tijdelijk over. Om de werking goed uit te leggen, vertellen we je meer over huidbeschadiging, het ontstaan van littekens en het gebruik van siliconen na wondsluiting.

Een oppervlakkige huidbeschadiging

Op plaatsen waar de huid beschadigd is, gaat het lichaam aan de slag om de huid te herstellen.

Als alleen de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is, bijvoorbeeld bij een schaafwond, dan herstelt de huid zich meestal probleemloos en onzichtbaar.

Let op: De (opper)huid is niet op alle plaatsen even dik. Of een huidbeschadiging ook diepere huidlagen aangetast heeft, is niet met het blote oog te beoordelen. Daarom is goede huidverzorging na een huidbeschadiging raadzaam.

BAPSCARCARE werking volledig herstel 01

Een litteken

Als het gaat om een diepere wond, waarbij ook de onderliggende en diepere huid (dermis) schade heeft opgelopen, ontstaat er bij het herstelproces vaak littekenhuid.

Een diepe of grote beschadiging zorgt ervoor dat de toevoer van bouwstenen niet voldoende is om de huid weer te herstellen. Om de huid toch te sluiten maakt het lichaam littekenweefsel aan.

De nieuw gevormde littekenhuid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft.

BAPSCARCARE werking littekenweefsel 01

Waarom geven littekens problemen?

Wat is littekenweefsel?

Littekenweefsel is een oplossing van het lichaam om een wond zo snel mogelijk dicht te krijgen. Dit is nodig om het lichaam te beschermen tegen infecties en overmatig vochtverlies. (Pas) gesloten littekenweefsel is minder van kwaliteit dan een normale huid en mist bijvoorbeeld een goede vochthuishouding.

Overdreven groei van littekenweefsel

De verstoorde vochthuishouding zorgt voor een hoge verdamping van water door de huid. Als tegenreactie op de hoge waterverdamping gaat het lichaam extra littekenweefsel produceren. Dit om de waterverdamping tegen te gaan. Dit proces kan lijden tot zichtbare littekenvorming met veel klachten en zelfs functieverlies.

Veel voorkomende littekenklachten zijn:

 • Jeuk, droge huid
 • Aanhoudende rode huid
 • Minder soepele, pijnlijke huid
 • Verdikking op je huid
 • Trekkende huid
BAPSCARCARE werking – normale vs beschadigde huid
 • Voorkomt en behandelt afwijkende littekens

 • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

 • De werking is wetenschappelijk bewezen

Littekenbehandeling met BAPSCARCARE

BAPSCARCARE siliconenproducten zijn speciaal ontwikkeld voor het behandelen en voorkomen van littekens. Siliconentherapie is wereldwijd het meest geaccepteerd als littekenbehandeling door professionals en zijn wetenschappelijk het beste aangetoond.

Het gebruik van BAPSCARCARE siliconenpleisters of siliconengel zorgt ervoor dat de huidfunctie tijdelijk wordt overgenomen. Zo wordt de huid beschermd tegen een teveel aan vochtverlies.

Een goede vochthuishouding in de huid zorgt er namelijk voor dat klachten van littekens verminderen en dat het litteken zichtbaar vermindert en cosmetisch verbetert.

Gebruik van BAPSCARCARE:

 • Vermindert klachten
 • Draagt bij aan een mooier litteken
 • Zorgt voor een afname van littekenweefsel
 • Beschermt tegen vochtverlies

Voor de werking van medische siliconen bij de behandeling van littekens is veel wetenschappelijk bewijs beschikbaar.

Welk product past het beste bij jouw litteken?

BAPSCARCARE werking siliconenpleisters
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.