litteken na borstverkleininglitteken na borstverkleining

Litteken na borstverkleining verzorgen

Je staat voor een borstverkleining. Die maakt een einde aan je fysieke ongemakken. Maar je hebt ook een zorg: hoe groot en zichtbaar is het litteken na de operatie?

Kun je ervoor zorgen dat het litteken na je borstverkleining zo onzichtbaar mogelijk wordt? Het korte antwoord is: ja, je hebt hier zelf invloed op. Hoe? Daarop geeft dit artikel je een duidelijk – en wetenschappelijk onderbouwd – antwoord.

Borstverkleining zonder litteken, is dat mogelijk?

Nee. Helaas is een litteken onvermijdelijk bij een borstverkleining. Dat geldt ook voor het zogenaamde ‘ankerlitteken’ (dat ontstaat bij de ankermethode, die vaak gebruikt wordt vanaf cup DD).

Een operatiewond is nu eenmaal een diepe wond, waarbij ook je diepere huidlagen beschadigd raken. Daardoor kan je huid niet meer volledig herstellen. Littekenweefsel is dan eigenlijk een noodoplossing van je lichaam, om de operatiewond te dichten. Zo ben je weer beschermd tegen infecties en vochtverlies.

Waar krijg je littekens na een borstverkleining?

De plaats van de littekens is afhankelijk van de gebruikte methode:

  • Ankermethode: hierbij loopt het litteken rondom je tepelhof, en gaat in een rechte lijn naar beneden in de plooi van je borst, én van je borstbeen naar je oksel. Deze methode is nodig vanaf cupmaat DD.
  • Sleutelgatmethode: hierbij loopt het litteken rondom je tepelhof, ter grootte van een sleutelgat. Dit litteken is dus kleiner dan bij de ankermethode.
  • Combinatiemethode: hierbij worden bovenstaande methodes gecombineerd. De incisies zijn wel minder klein dan bij de ankermethode, wat ook een kleiner litteken oplevert.

Bovenstaande methoden zijn het meest bekend. Meer informatie over de verschillende methoden om een borstoperatie te ondergaan, lees je op de pagina van het centrum voor borstverkleining.

Risico op een afwijkend litteken na een borstverkleining 

Bij een borstverkleining bestaat er een risico op het ontstaan van afwijkende littekens. Dit risico is aanwezig bij elke chirurgische ingreep waarbij incisies worden gemaakt. Welke factoren precies een rol spelen bij het ontstaan van een afwijkend litteken, lees je uitgebreid op onze pagina over afwijkende littekens.

Een afwijkend litteken is:

  • Een verdikt litteken (hypertrofisch),
  • Of een litteken dat buiten de wondranden doorgroeit of ‘woekert’ (keloïd).

Afwijkende littekens voelen stugger, jeuken meer, doen pijn, trekken aan je huid en zijn veel zichtbaarder dan normale littekens.

Zolang je litteken zich vormt (tot 2 jaar na de borstoperatie), loop je risico op een afwijkend litteken. Elk operatielitteken heeft zelfs 50% kans om hypertrofisch te worden, omdat de wond zo diep is.

Daarom is goede verzorging van het litteken zo belangrijk: hoe beter je je gesloten wond/litteken verzorgt, hoe kleiner de kans op een afwijkend litteken. Het is een belangrijk onderdeel van een zo goed mogelijk herstel na een borstverkleining. De vraag is nu: wat is de beste behandeling van een operatiewond? Dat lees je hieronder.

Verzorging van littekens na een borstverkleining: voorkom vochtverlies

Vochtverlies na een borstverkleining is een belangrijke oorzaak van littekens: hoe meer vocht je beschadigde huid verliest, hoe meer littekenweefsel je lichaam moet aanmaken. En juist vocht vasthouden is zo lastig voor een huid in nood. Dat komt omdat het de zogenaamde ‘barrièrefunctie’ verloren heeft.

Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen: siliconenpleisters nemen de barrièrefunctie van de huid tijdelijk over. Zo beschermen ze je huid tegen vochtverlies. Met als gevolg:

  • Minder littekenklachten als pijn, jeuk en ‘trekken’
  • Een mooier herstel van je huid
  • Een (veel) minder zichtbaar litteken

Deze resultaten zijn wetenschappelijk bewezen. Daarom wordt siliconentherapie ook het meest gebruikt door littekenprofessionals.

Siliconenproducten worden vergoed vanuit je basisverzekering, mits je een recept hebt gekregen. Vraag er dus naar bij je arts.

Siliconenpleisters van BAPSCARCARE: speciaal ontwikkeld voor de borsten 

Wij ontwikkelden littekenpleisters op basis van siliconen, speciaal bedoeld voor vrouwen na een borstoperatie. Gebruik bijvoorbeeld:

Je arts kan je goed adviseren over welke combinatie het beste bij jouw situatie past.

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.