Keloïd litteken

Een keloïd litteken groeit buiten de randen van de oorspronkelijke wond en heeft een (fel)rode tot paarse kleur. Het is een woekerend probleemlitteken dat zich niet spontaan herstelt. Zonder behandeling blijft het litteken groeien.

afwijkend keloid litteken

Wat is een keloïd litteken?

Een keloïd litteken ontstaat door overmatige groei van littekenweefsel en groeit buiten de oorspronkelijke wondranden door. Een keloïd is een goedaardig gezwel en is vaak (fel)rood of paars. Daarnaast is het litteken glad, verdikt en vaak glanzend. Het kan veel klachten geven zoals jeuk, een trekkende huid en pijn.

Hoe ontstaat zo’n litteken?

Bij het ontstaan van een keloïd litteken spelen erfelijke factoren een grote rol. Wanneer je een donkere huid hebt, heb je bijvoorbeeld een verhoogd risico om een keloïd litteken te krijgen. Het litteken komt vooral voor op de borst, rug, schouders en oorlel.

Hoe behandel je het litteken?

De meest gebruikte vorm van littekenbehandeling door specialisten is siliconentherapie. Siliconentherapie zorgt ervoor dat vochtverlies wordt beperkt, wat erg belangrijk is bij de behandeling van een keloïd litteken.

Het gebruik van een siliconenpleister of siliconengel zorgt voor een sneller herstel en minder littekenklachten. Het litteken wordt vlakker, soepeler en dunner. De werking van siliconentherapie is wetenschappelijk bewezen.

BAPSCARCARE is een medische siliconentherapie en verlicht de volgende klachten:

  • jeuk
  • pijn en irritatie
  • roodheid
  • minder soepele, pijnlijke huid
  • verdikking op je huid

Bespreek altijd de behandelopties met je behandeld arts.

BAPSCARCARE wordt, afhankelijk van de ernst van het litteken, vergoed door de basis-zorgverzekering. Lees hier meer informatie over de vergoeding.

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de littekengids!

BAPSCARCARE producten

  • Voorkomt en vermindert littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

  • Wetenschappelijk bewezen

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.