Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken dat boven de huid uitkomt. Het litteken is stug, felrood gekleurd en kan jeuk en pijn veroorzaken. Bij het ontstaan van het litteken speelt vochtverlies een grote rol.

Hypertrofisch litteken

Wat is een hypertrofisch litteken?

Een hypertrofisch litteken herken je aan de verdikking en de toename van roodheid. Het litteken kan jeuken, pijn doen en trekken aan de huid. Ook steekt het boven de gezonde huidrand uit. Een hypertrofisch litteken is vaak erg ontsierend. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk er iets aan te doen.

Zie jij dat je littekenhuid verdikt, óf buiten de wondranden groeit? Kom dan direct in actie, om te voorkomen dat het (veel) groter groeit.

Hoe ontstaat een hypertrofisch litteken?

De belangrijkste oorzaak van een hypertrofisch litteken is: vochtverlies via de huid. Een litteken zorgt ervoor dat je huid te veel vocht verliest. Om het lichaam te beschermen tegen uitdroging, maakt het extra littekenweefsel aan.

Wordt er teveel littekenweefsel aangemaakt? Dan heb je een afwijkend litteken. Dat kan dus een hypertrofisch litteken zijn (verdikking). Maar ook een keloïd litteken (dan groeit het litteken tot buiten de randen van de oorspronkelijke wond).

Hoe ernstiger je wond, hoe groter de kans op een hypertrofisch litteken. Daarom ontstaan ze vaak bij een operatiewond, bijvoorbeeld na een keizersnede. Je hebt dan wel 50% kans op een hypertrofisch litteken.

Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal ongeveer 6 weken nadat de wond gesloten is. De genezing van het litteken kan 1,5 jaar duren.

Met ‘genezing’ bedoelen we het moment waarop een litteken tot rust komt en niet meer groeit. Want helaas geneest een litteken niet in de zin dat het verdwijnt. Wel kan het (nagenoeg) een licht streepje worden. mits je er op tijd bij bent.

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de littekengids!

Kun je een hypertrofisch litteken voorkomen?

Ja, in veel gevallen kun je een afwijkend litteken voorkomen. Hoe? Door direct nadat je wond gesloten is, te beginnen met een goede verzorging van je litteken.

En gaat je littekenweefsel desondanks woekeren? Dan kun je voorkomen dat het verder gaat woekeren.

Siliconentherapie is een bewezen behandeling; zie hieronder.

Wat te doen tegen een hypertrofisch litteken?

Een probleemlitteken kun je behandelen, zodat het niet (nóg) groter groeit. Dus hoe eerder je begint, hoe beter.

De meest gebruikte vorm van littekenbehandeling door specialisten is siliconentherapie. Met siliconen wordt het vochtverlies beperkt. Dat is erg belangrijk, want zoals je hierboven al las: vochtverlies is de belangrijkste oorzaak van een hypertrofisch litteken.

De werking van siliconentherapie is wetenschappelijk bewezen en zorgt voor een sneller herstel en minder littekenklachten. BAPSCARCARE is een medische siliconentherapie. Het dagelijks gebruik van een siliconenpleister of siliconengel zorgt ervoor dat je litteken vlakker, soepeler en dunner wordt. Het litteken wordt minder ontsierend en in veel gevallen zelfs onzichtbaar. Siliconentherapie verlicht de volgende klachten:

 • jeuk
 • pijn en irritatie
 • roodheid
 • minder soepele, pijnlijke huid
 • verdikking van het litteken

BAPSCARCARE wordt, afhankelijk van de ernst van het litteken, vergoed door de basis-zorgverzekering. Lees hier meer informatie over de vergoeding.

Littekenbehandelingen van BAPSCARCARE

Bapscarcare siliconenpleister

Siliconenpleisters

Littekenbehandeling met medische siliconenpleisters. Geschikt voor littekens onder kleding. Topkwaliteit medische siliconen.

 • Ideaal voor grote(re) littekens
 • Zelfklevend en transparant
 • Beschikbaar in extra dunne en dikke uitvoering
 • Diverse voorgevormde siliconenpleisters verkrijgbaar
Bapscarcare siliconengel met zonbescherming

Siliconengel

Littekenbehandeling met medische siliconengel. Ideaal voor de behandeling van kleine littekens. Deze gel voelt niet plakkerig aan en is verrijkt met vitamine E.

 • Ideaal voor kleine littekens op zichtbare lichaamsdelen
 • Sneldrogend en 100% transparant
 • Kan in combinatie met make-up
 • Ook verkrijgbaar met UV-bescherming (SPF 40)
 • Voorkomt en vermindert littekens

 • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

 • De werking is wetenschappelijk bewezen

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.