Vergoeding mogelijk

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken die boven de huid uitkomt. Het litteken is stug, felrood gekleurd en kan jeuk en pijn veroorzaken. Bij het ontstaan van het litteken speelt vochtverlies een grote rol.

Hypertrofisch litteken

Wat is een hypertrofisch litteken?

Een hypertrofisch litteken kan je herkennen aan de verdikking en de toename van roodheid. Het litteken kan jeuken, pijn doen en trekken aan de huid. Ook steken ze boven de gezonde huidrand uit en zijn ze vaak ontsierend.

Hoe ontstaat zo’n litteken?

Een litteken veroorzaakt vochtverlies via de huid. Om het lichaam te beschermen tegen uitdroging wordt er extra littekenweefsel aangemaakt. Wanneer er teveel littekenweefsel wordt aangemaakt kan er een probleemlitteken ontstaan zoals een hypertrofisch litteken.

Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal ongeveer 6 weken nadat de wond gesloten is. De genezing van het litteken kan 1,5 jaar duren.

Groeit het litteken tot buiten de randen van de oorspronkelijke wond? Dan is er sprake van een keloïd litteken.

Hoe behandel je het litteken?

De meest gebruikte vorm van littekenbehandeling door specialisten is siliconentherapie. Met siliconen wordt het vochtverlies beperkt, wat erg belangrijk is bij de behandeling van een litteken. De werking is wetenschappelijk bewezen en zorgt voor een sneller herstel en minder littekenklachten.

BAPSCARCARE is een medische siliconentherapie. Het dagelijks gebruik van een siliconenpleister of siliconengel zorgt ervoor dat je litteken vlakker, soepeler en dunner wordt. Het litteken wordt minder ontsierend en in veel gevallen zelfs onzichtbaar. Siliconentherapie verlicht de volgende klachten:

  • jeuk
  • pijn en irritatie
  • roodheid
  • minder soepele, pijnlijke huid
  • verdikking van het litteken

BAPSCARCARE wordt, afhankelijk van de ernst van het litteken, vergoed door de basis-zorgverzekering. Lees hier meer informatie over de vergoeding.

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de littekengids!

  • Voorkomt en vermindert littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.