Littekens

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam op een diepe beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na een operatie, brandwond of ongeval. Bij het herstelproces van het lichaam kan littekenweefsel ontstaan.

verzorging soorten littekens

Klachten van littekens

Littekenweefsel is minder van kwaliteit dan een normale huid. De littekenhuid mist bepaalde eigenschappen die de gezonde huid wel heeft, bijvoorbeeld een goede vochthuishouding. Dan verdampt er te veel water door de huid. Als tegenreactie produceert je lichaam (extra) littekenhuid. Dit proces kan leiden tot zichtbare littekenvorming met klachten, zoals:

BAPSCARCARE siliconentherapie helpt deze littekenklachten te verlichten en zorgt voor een sneller en mooier herstel van je huid.

Wat is een litteken?

Een litteken is iets wat ontstaat bij diepe verwondingen van je huid, bijvoorbeeld na een operatie, brandwond of ongeluk. Eerst maakt je lichaam een beschermende korst. Daaronder vormt zich dan de littekenhuid, die stugger aanvoelt, vaak (blijvend) een andere kleur heeft, en klachten kan geven.

De eerste 2 jaar is je litteken nog ‘onrijp’ en ‘actief’. Dat wil zeggen dat het nog van vorm en kleur kan veranderen. Vooral dan is je litteken rood en extra gevoelig.

Na 2 jaar is je litteken ‘rijp’ of ‘volwassen’. De kleur is dan lichter en wat minder opvallend. Dit hangt wel af van de ernst van je wond.

Het is van groot belang dat je vooral de eerste 2 jaar je litteken goed beschermt, bijvoorbeeld tegen de zon, en je huid een handje helpt om zo mooi mogelijk te herstellen. Een bewezen methode hiervoor is: siliconentherapie.

wat is een litteken

Hoe ontstaat een litteken?

Littekenweefsel is een noodoplossing van je lichaam om een wond zo snel mogelijk dicht te krijgen. Dit is nodig om je te beschermen tegen infecties en overmatig vochtverlies. Maar littekenweefsel is minder van kwaliteit dan een gezonde huid. Daardoor werken sommige huidfuncties minder goed. Daarnaast zien littekens er natuurlijk niet mooi uit ten opzichte van gezonde huid. En kun je last hebben van klachten als jeuk en een trekkende huid.

Krijg je altijd een litteken?

Nee, soms geneest je huid volledig na een wondje. Maar alléén als slechts de oppervlakkige huid (epidermis) beschadigd is. Bijvoorbeeld bij een schaafwond; dan herstelt je huid zich meestal probleemloos en onzichtbaar.

Maar als het gaat om een diepere wond, waarbij ook de onderliggende en diepere huid (dermis) schade heeft opgelopen, ontstaat er vaak littekenhuid bij het herstel. De nieuw gevormde littekenhuid is minder elastisch en mist een aantal functies die een gezonde huid wel heeft.

Lees verder over het ontstaan van littekenweefsel.

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te verzorgen? Lees de littekengids!

Soorten littekens

Niemand is blij met een litteken. Het brengt in veel gevallen ongemak met zich mee en is vaak ontsierend. Een ‘normaal’ litteken is al vervelend genoeg. Maar je kunt ook nog eens last hebben van een afwijkend litteken: een atrofisch, hypertrofisch of keloïd litteken.

Daarnaast spreken we ook van ‘rijpe’ en ‘onrijpe’ littekens.

Lees meer over de verschillende soorten littekens.

goed normaal litteken

Normaal litteken

Deze littekens zijn niet verdikt en nauwelijks zichtbaar. Normale littekens zijn lichtrood of wit van kleur. Klachten, die vooral de eerste weken voor kunnen komen zijn; jeuk, roodheid en/of trekken van het litteken. Start bij klachten met siliconentherapie.

goed hypertrofisch

Hypertrofisch litteken

Een hypertrofisch litteken blijft rood, en is verdikt en stug. Het blijft binnen de wanden van de oorspronkelijke wond, maar komt boven de huid uit. Dit litteken veroorzaakt klachten zoals jeuk en ’trekken’ van de huid.

Keloid goed

Keloïd litteken

Een keloïd litteken is een extreem verdikt en woekerend. Het groeit door tot buiten de randen van de oorspronkelijke wond. Dit litteken veroorzaakt vaak klachten als jeuk, pijn, ’trekken’ van de huid en is (fel) rood tot paars van kleur.

Waarom geven littekens problemen?

Littekenweefsel is anders dan gezonde huid. Het mist belangrijke eigenschappen die een gezonde huid wel heeft, zoals een goede vochtbalans. Hierdoor voelt littekenhuid vaak strak aan, kan het rood blijven of jeuken, en oogt het zichtbaar anders.

Overdreven groei littekenweefsel

Wanneer een wond net gesloten is, is de huidbarrière nog kwetsbaar. De huid kan dan het vocht niet goed vasthouden, waardoor er meer water uit de huid verdampt dan normaal. Het lichaam reageert hierop door extra littekenweefsel aan te maken om het vochtverlies te compenseren. Maar die overreactie zorgt juist voor problemen: het litteken kan dik, rood, pijnlijk of jeukerig worden. Soms belemmert het zelfs de beweging van bijvoorbeeld een gewricht.

Lees verder over het ontstaan van littekens.

Littekenbehandeling met siliconen is de standaard

Siliconen littekentherapie is al meer dan 20 jaar wereldwijd het meest geaccepteerd als littekenbehandeling door artsen en professionals. BAPSCARCARE siliconenpleisters en siliconengel is een medische siliconen littekentherapie.

Het bewezen effect van siliconen bij littekens:

  • De littekenhuid wordt soepeler
  • Vermindert roodheid
  • Verlicht jeuk
  • Vermindert de dikte en hoogte van littekens

Littekenbehandeling met siliconen

  • Voorkomt en behandelt afwijkende littekens

  • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

  • De werking is wetenschappelijk bewezen

Goed product, helpt echt, mijn huid is mooier.

Desiree

Fijne gel die verlichting geeft van jeuk en spanning van het litteken. Ook de verkleuring van het litteken wordt lichter.

Strien

Werkt prima, 3 maand geleden wenkbrauw lift gehad, litteken al redelijk verminderd.

Piet
littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.