• Vermindert en voorkomt littekens

 • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid 

 • De werking is wetenschappelijk bewezen

Hoe voelt littekenpijn?

Pijn aan littekens verschilt van mens tot mens.

Veel mensen klagen over een ‘stekende’ pijn. Anderen hebben vooral last van een ‘trekkend’ gevoel.

Jij kan de pijn juist weer heel anders ervaren. Het feit blijft: je hebt (chronische) pijn aan je litteken. Dus laten we kijken naar de oorzaken, en verschillende behandelingen.

Man,Man,With,Scar,On,His,Hand,Shoulder.,Laser,Scar

Oorzaken van pijn aan je litteken

Als je litteken pijn doet, ligt dat waarschijnlijk aan (een combinatie van) deze oorzaken:

 • Operatie: operatielittekens doen vaak pijn. Vaak pas maanden ná de operatie zelf. Het kan ook zijn dat je al een litteken had, die na een (nieuwe) operatie pijn is gaan doen. Bijvoorbeeld omdat er door de operatie extra druk op het litteken kwam.
 • Kou & warmte: grote temperatuurverschillen – zowel koude als warmte – kunnen voor littekenpijn zorgen. Pas dus op wanneer je je litteken hieraan blootstelt. Vermijd bijvoorbeeld direct zonlicht op je litteken.
 • Weersveranderingen: heb jij last van littekenpijn wanneer het weer omslaat? Dat is heel goed mogelijk! Dat kan onder andere te maken hebben met het verschil in temperatuur.
 • (Te) zwaar tillen: voor je litteken is het niet goed als er (plotseling) veel druk op komt te staan. Als je je zwaar inspant (bijvoorbeeld door te tillen, maar denk ook aan intensief sporten) kan je litteken pijn gaan doen.
 • Zwangerschap & bevalling: zit je litteken in de buurt van je buik? Dan komt er zowel tijdens de zwangerschap als de bevalling veel extra druk op te staan. Dit zorgt al snel voor pijn aan je litteken.
 • Keizersnede: ben jij bevallen met een keizersnede? Veel vrouwen ervaren pijn aan het litteken dat deze operatie achterlaat. Die pijn kan ook veel later ontstaan. Bijvoorbeeld als je zwanger bent van je volgende kind (zie hierboven). Als de pijn langer dan 8 of 10 weken aanhoudt, heb je misschien last van een afwijkend litteken.
 • Knip: ben jij ingeknipt toen je beviel? Ook dat kan voor littekenpijn zorgen. Dat geldt voor het litteken van de knip zelf, als een oud litteken dat je ervoor al had.

Er zijn nog andere mogelijke oorzaken van je littekenpijn. Misschien is er een zenuw die knel is komen te zitten. Of is beschadigd. In dat geval is het goed om naar de huisarts te gaan.

Tot slot: zit je litteken op een gewricht? Dan heb je ook meer kans op littekenpijn.

Wat te doen aan littekenpijn?

Gelukkig kun je zelf meerdere maatregelen nemen tegen littekenpijn. We kunnen niet garanderen dat je daardoor helemaal pijnvrij bent. Maar zo maak je de kans op pijn kleiner:

 • Draag kleding die niet schuurt of strak zit. Zo geef je je littekenweefsel de ruimte. Er is dan minder kans dat het weefsel geïrriteerd raakt, of gaat ‘trekken’.
 • Neem voldoende rust. Met name wanneer je merkt dat je litteken pijn gaat doen. Bijvoorbeeld tijdens het sporten.
 • Vermijd hoge en lage temperaturen. Dus ga niet met je litteken in de zon, de sauna of onder de zonnebank. Is het buiten heel koud? Draag dan warme kleding om je litteken daartegen te beschermen.
 • Heb je last van littekenpijn na een operatie? Overleg dan altijd met je arts over wat je het beste kunt doen.
 • Blijft de pijn, óók wanneer je litteken rustig is en je zelf bovenstaande maatregelen opvolgt? Ga dan direct naar je huisarts; mogelijk zit er een zenuw klem, en/of is deze beschadigd.

 

Aanvullende behandeling tegen littekenpijn: siliconentherapie

Er is een effectieve manier om je litteken soepel te houden en littekenpijn te beperken of voorkomen: siliconentherapie.

Deze therapie zorgt er ook voor dat je litteken rustiger wordt, minder groot groeit en dus ook minder zichtbaar.

Meer over onze siliconentherapie >

Meer weten over jouw litteken en hoe deze te behandelen? Lees de littekengids!

Fijne gel die verlichting geeft van jeuk en spanning van het litteken. Ook de verkleuring van het litteken wordt lichter.

Strien

Goede plak-kracht en makkelijk in gebruik. Mijn litteken wordt al soepel en ik heb geen jeuk. Fijn product.

Gonnie

Top product, doet wat het beloofd. Zowel roodheid als jeuk en stekend gevoel zeer sterk verbeterd op korte tijd.

Steven

BAPSCARCARE siliconentherapie

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.