BAPSCARCARE siliconengel videoBAPSCARCARE siliconengel video

Een litteken in je gezicht verwijderen. Kan dat?

Veel mensen overwegen een litteken behandeling voor het gezicht om littekens te verwijderen. Helaas is het volledig verwijderen van littekens niet mogelijk. Wel kun je afwijkende littekens vaak voorkomen en zichtbaarheid verminderen.

Waarom kun je littekens in je gezicht niet verwijderen?

Heb je een oppervlakkige wond? Dan repareert je huid dit vaak vanzelf en zonder littekens. Bij een diepe wond zal die reparatie een litteken geven. Dit komt doordat je lichaam de huid zo snel mogelijk weer wil sluiten om infecties te voorkomen. Om de huid te sluiten, maakt je lichaam littekenweefsel aan. Dit ziet er anders uit dan je gave huid.

Iedere beschadiging die diep genoeg in je huid zit, geeft een litteken. Een litteken kun je nooit volledig verwijderen. In het beste scenario wordt het litteken een dun streepje dat iets lichter is dan de rest van je huid. In andere scenario’s kun je een rood, donker, verdikt of woekerend litteken krijgen. Er zijn risicofactoren die de kans op een afwijkend litteken vergroten. In je gezicht is de kans op zo’n litteken groter.

Wat kan dan wél?

Je kunt een litteken in je gezicht wel op bepaalde manieren verminderen. Een litteken in je gezicht zou je het liefst verwijderen. Dit is alleen niet mogelijk. Wel kun je veel doen om je litteken zo onopvallend mogelijk te maken.

Je kunt het litteken in je gezicht behandelen. Zo kun je rode of donkere littekens in je gezicht verminderen of voorkomen. Ook andere vervelende littekenklachten zoals droogheid, jeuk, verdikking en pijn kunnen verminderen. Je verkleint de kans op een afwijkend litteken.

Littekens in je gezicht voorkomen of verminderen

Een verwonding aan je gezicht kun je niet altijd voorkomen. Hoe voorzichtig je ook doet, je kunt altijd vallen of een ander ongelukje krijgen. Vaak is een ongelukje de oorzaak van een klein litteken in je gezicht.

Verder kunnen ook cosmetische ingrepen zoals een facelift of ooglidcorrectie een litteken achterlaten. Iedere operatie heeft namelijk 50% kans om een hypertrofisch litteken te veroorzaken.

Buiten de oorzaak van een verwonding aan je huid, kun je ook nadat je een wond hebt opgelopen een afwijkend litteken voorkomen of verminderen. Je kunt een litteken in je gezicht het best verminderen met een goede behandeling.

Waarom moet je een litteken in je gezicht behandelen?

Het korte antwoord is: om een opvallend en afwijkend litteken te voorkomen of te verminderen. Dit doe je met een goede verzorging van je beschadigde huid met een passende littekenbehandeling.

Een behandeling voor een litteken in je gezicht is nodig omdat je een beschadigde huid hebt. En een beschadigde huid is in nood: die kan vocht niet meer goed vasthouden. Laat nu juist vocht nodig zijn voor een mooi herstel. Om het vochtgebrek te compenseren, maakt je lichaam extra bindweefsel (littekenweefsel) aan.

Hoe meer van dit littekenweefsel, hoe groter en zichtbaarder je litteken. Als je de huid ondersteunt in het vasthouden van vocht, kun je voorkomen dat je lichaam een overschot aan littekenweefsel aanmaakt. Dit kun je doen door de huid te behandelen met een siliconengel of siliconenpleister.

proefmonster Bapscarcare siliconengel

Meer risico op een afwijkend en opvallend litteken in je gezicht

Bij een wond in je gezicht loop je risico op het vormen van een hypertrofisch of keloïd litteken. Dit risico is hoger dan op bijvoorbeeld je handen door de volgende risicofactoren:

 • Meer blootstelling aan UV-straling. Met je gezicht kom je snel veel in de zon als je buiten bent. Zelfs wanneer het bewolkt is, wordt het litteken in je gezicht blootgesteld aan UV-straling.
 • In je gezicht zitten veel verschillende spieren die veel bewegen. Dit vergroot de kans op afwijkende groei van littekenweefsel.

Naast deze factoren specifiek bij het gezicht, zijn er nog algemene risicofactoren die invloed hebben op littekengroei. Dit zijn:

 • Leeftijd
 • Ernst van de wond
 • Oorzaak van de wond
 • Snelheid van de genezing van de wond
 • Genetische aanleg en huidskleur

Met een goede behandeling van het litteken in je gezicht, kun je de ontwikkeling van je litteken beïnvloeden en vaak afwijkende littekens voorkomen.

Lees meer over de risicofactoren voor het ontwikkelen van een hypertrofisch of keloïd litteken in onze gratis littekengids!

Hoe kun je een litteken in je gezicht het best behandelen?

De volgende stappen zijn essentieel bij het behandelen van een litteken:

 • Blijf uit de zon en zorg voor Uv-bescherming. Een litteken verbrand sneller dan gezonde huid. Dit kan ervoor zorgen dat het litteken zichtbaarder wordt (permanent donkerder). Ook geeft een litteken een verhoogde kans op huidkanker.
 • Herstel de vochtbalans van je beschadigde huid. Dit kan bijvoorbeeld met een littekencrème voor je gezicht, zoals ALHYDRAN.
 • Bij onvoldoende resultaat kun je de behandeling uitbreiden met een siliconengel of siliconenpleisters.

Siliconengel als behandeling voor een litteken in je gezicht

BAPSCARCARE siliconengel is een behandeling die ideaal is voor littekens in je gezicht. De siliconengel zorgt voor een afdekkend laagje siliconen, waardoor je littekenhuid beter gehydrateerd blijft. De siliconengel neemt tijdelijk de occlusieve en hydraterende functie van de gezonde huid over, zodat je littekenhuid vocht beter vasthoudt.

Nog meer voordelen van BAPSCARCARE siliconengel

 • Ook geschikt voor kinderen
 • Onder make-up te dragen
 • Is onzichtbaar

Siliconengel met UV-bescherming

Je gezicht wordt veel blootgesteld aan de zon. Omdat uv-straling littekens kan verergeren, is het verstandig om je litteken te beschermen tegen de zon. Dit hoeft niet met een aparte zonnebrandcrème. Je kunt namelijk ook de BAPSCARCARE siliconengel met SPF 40 gebruiken.

In de instructievideo hieronder leggen we je graag uit hoe je de BAPSCARCARE siliconengel kunt gebruiken.

Benieuwd wat de BAPSCARCARE voor jouw litteken doet?

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.