brandwonden littekensbrandwonden littekens

Litteken van een brandwond verminderen

O nee! Je hebt het net gekookte water niet alleen in de pan gegooid, maar ook over je hand. Nu zit er een brandwond. Die is in eerste instantie vooral pijnlijk, maar kan na genezing ook nog eens een litteken achterlaten. Wat is een brandwond en hoe verminder je littekens na zo’n wond?

Een brandwond is een beschadiging van de huid die ontstaat door warmte, elektriciteit of een chemische stof. Te lang in de zon liggen kan dus een brandwond tot gevolg hebben, maar een chemische stof op je lichaam krijgen of een elektrische schok ook. Bij zo’n ongeluk kan een klein stukje huid beschadigen, maar ook een groot stuk of zelfs (bijna) het hele lichaam.

Wat voor soort brandwonden zijn er?

Hoe ernstig een brandwond is, hangt af van hoe erg de huid beschadigd is. Daarbij maken grootte, diepte en plaats veel verschil. De ernst van een brandwond wordt uitgedrukt in graden. Er zijn:

 • Eerstegraads brandwonden
  Dit zijn eigenlijk geen brandwonden, maar verbrandingen. De huid is hierbij rood of roze, droog en eventueel pijnlijk of opgezwollen.
 • Tweedegraads brandwonden
  Hierbij is de huid glanzend rood of roze en is de opperhuid (bovenste huidlaag) beschadigd tot in de lederhuid (onderste huidlaag). De huid is verder nat, pijnlijk en voelt soepel aan. Ook zitten er blaren.
 • Diepe tweedegraads brandwonden
  Deze wonden hebben dezelfde kenmerken als tweedegraads brandwonden, maar de wond heeft een groter deel van de lederhuid (onderste huidlaag) aangetast.
 • Derdegraads brandwonden
  Hierbij zijn opperhuid, lederhuid en het onderhuids vetweefsel (onder de huid) aangetast. De huid is wit, beige of donkerbruin en voelt droog en leerachtig aan. Opvallend genoeg doen dit soort wonden geen pijn.

Hoe kan je het litteken na een brandwond verminderen?

Net als bij andere wonden, gaat de huid na een brandwond hard aan de slag om te genezen. Dat kan een litteken opleveren. Lees hier meer over waarom een litteken ontstaat.

Een litteken laten verdwijnen kan helaas niet. Maar er is ook positief nieuws: je hebt over het algemeen wel invloed op hoe het eruit komt te zien. Door de littekenhuid te verzorgen kun je voorkomen dat een litteken afwijkend wordt of klachten geeft.

In de verzorging is het belangrijk om goed te hydrateren. De huid heeft namelijk vocht nodig om mooi te herstellen en juist waar een wond zit, is een tekort aan vocht. Doe zodra de huid gesloten is twee dingen: smeer een hydraterende littekencrème en start siliconentherapie.

Bij siliconentherapie gebruik je siliconenpleisters, -gel of –verband om de huid af te dekken. Deze therapie wordt door professionals over de hele wereld gebruikt, omdat de werking ervan wetenschappelijk is aangetoond. De pleister, gel of het verband neemt de huidfunctie tijdelijk over. Die beschermt de huid tegen bacteriën en vochtverlies.

BAPSCARCARE siliconentherapie

 • Voorkomt en vermindert littekens

 • Verlicht klachten zoals jeuk en roodheid

 • Is bewezen effectief bij littekens en brandwonden

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.