plastische chirurgieplastische chirurgie

Wat is plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is een vorm van chirurgie waarmee de vorm en functie van het lichaam zoveel mogelijk wordt hersteld. Je kunt het niet alleen ondergaan om bijvoorbeeld je gewenste borst- of buikomvang te krijgen, maar ook om vervormingen van het lichaam door trauma of een ongeval weer te herstellen.

Een plastisch chirurgische ingreep onderga je vaak om er weer stralender uit te zien en je prettiger in je lichaam te voelen. Let er wel op dat je bij plastische chirurgie altijd risico hebt op afwijkende littekens. Wil je meer weten over jouw litteken? Download dan de gratis littekengids!

Waarom krijg je een litteken na plastische chirurgie?

Na iedere operatie krijg je een litteken. Dit komt doordat er diep in of door je huid heen wordt gesneden. Vaak wordt dit gehecht om je huid zo snel mogelijk weer te laten dichten. Vanwege de diepte van de snee en de beschadiging van de huid, zul je altijd een litteken blijven zien.

Dit komt doordat je lichaam door een wond veel vocht verliest. Om dit vochtverlies te stoppen, maakt je lichaam littekenweefsel aan om je huid weer zo snel mogelijk te herstellen. Dit littekenweefsel kan een vrij onopvallend of normaal litteken zijn, dat net zo vlak is als de rest van je huid en hooguit iets lichter van kleur is. Maar het kan ook een opvallend afwijkend litteken worden.

Afwijkend litteken na chirurgische ingreep

Helaas heb je bij iedere operatie ook 50% kans op een afwijkend litteken. Een afwijkend litteken is vaak verdikt, rood of donker van kleur en geeft klachten zoals jeuk, pijn en beperkte beweging. Buiten dat dit zeer vervelend voelt, wil je er na plastische chirurgie mooier uitzien dan voor de ingreep. Een groot en opvallend litteken helpt hier niet bij.

Gelukkig zijn afwijkende littekens na chirurgische ingrepen te voorkomen. Dit is veel makkelijker dan een litteken laten verwijderen met plastische chirurgie. Met een littekencorrectie maakt de plastische chirurg vaak een nieuwe wond die opnieuw moet helen en weer een 50% kans heeft om een afwijkend litteken te worden.

Hoe kun je een litteken na plastische chirurgie voorkomen?

Wanneer je een litteken op tijd behandelt, kun je een afwijkend litteken voorkomen. Door je litteken preventief te behandelen, voorkom je vervelende klachten zoals jeuk, pijn en een verdikt of rood litteken. Je kunt afwijkende littekens na plastische chirurgie voorkomen door je litteken te behandelen met een siliconenpleister.

De siliconenpleisters van BAPSCARCARE zijn speciaal ontwikkeld voor littekens na specifieke cosmetische ingrepen. Zo hebben we speciale voorgevormde littekenpleisters ontwikkeld voor het behandelen van de littekens na een borstvergroting, borstverkleining of buikwandcorrectie. Deze siliconenpleisters zijn doorzichtig van kleur en dus vrij onopvallend, ook kun je ze gemakkelijk onder je kleding dragen.

Lees meer over de BAPSCARCARE S siliconenpleisters.

Heb je littekens na plastische chirurgie in je gezicht?

Heb je een ooglidcorrectie of een facelift laten uitvoeren? Dan is een siliconenpleister aanbrengen op de littekens lastig. Op deze plekken is een siliconengel makkelijker in gebruik. De BAPSCARCARE siliconengel helpt ook afwijkende littekens voorkomen.

Kom je veel buiten? Dan is het belangrijk om je littekens te beschermen tegen de zon. De Uv-straling kan je litteken permanent laten verkleuren en de kans op afwijkende littekenvorming vergroten. Wanneer je na plastische chirurgie op zichtbare plekken je litteken het best wil beschermen, kun je ook BAPSCARCARE siliconengel met SPF 40 gebruiken.

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.