Vergoeding mogelijk
litteken in de zonlitteken in de zon

Bescherm je litteken in de zon, het hele jaar door

We worden dagelijks blootgesteld aan zonlicht (UV-stralen). Zelfs als de zon niet schijnt. UV-straling is schadelijk voor de huid en extra schadelijk voor je kwetsbare litteken.

Waarom moet je een litteken beschermen tegen de zon?

Al bij de eerste zonnestralen trekken we massaal naar buiten. Zonneschijn is goed voor ons humeur, zorgt voor extra aanmaak van vitamine D en verdrijft zelfs een winterdip. Helaas heeft de zon ook negatieve effecten. UV-stralen kunnen je huid beschadigen, waardoor hij sneller veroudert en je meer kans hebt op huidkanker. Niet alleen in de zomer, maar ook als het bewolkt is (bijvoorbeeld in de winter) zijn er schadelijke UV-stralen.

Het is belangrijk om je huid altijd te beschermen in de zon. Maar voor huid met een litteken is dat extra belangrijk. Een litteken is namelijk erg kwetsbaar. Dit komt omdat het bouwstenen mist die een gewone huid wel heeft. Een litteken:

 • verbrandt sneller dan de normale huid;
 • heeft een grotere kans om huidkanker te ontwikkelen;
 • kan verkleuren (blijvend donker worden) en kan daardoor meer opvallen.

Alle littekens zijn kwetsbaar, maar hoe nieuwer je litteken, hoe kwetsbaarder de huid. Het is daarom belangrijk om een litteken altijd te beschermen, ook wanneer de zon niet zichtbaar schijnt.

Tips om je littekens te beschermen

Het is niet altijd mogelijk om de zon te vermijden. Maar zelf kan je wel veel doen om je litteken te beschermen. Een aantal tips:

   1. Dek (nieuwe en ernstige) littekens volledig af door wijde kleding te dragen. Dit is vooral belangrijk bij een nieuw litteken. In het eerste jaar, of zolang het litteken nog sterk rood of paars gekleurd is.
   2. Smeer het litteken altijd in met zonnebrandcrème. Herhaal dit elke 2 uur en gebruik minimaal zonbescherming factor 30 (SPF). Nóg beter is om een siliconengel met SPF te gebruiken. Met deze siliconengel wordt het litteken verzorgd en beschermd.
   3. Heb je gezwommen of gedoucht? Smeer het litteken dan opnieuw in met zonnebrand.
   4. Mijd de zon en zoek schaduw op. Maar ook in de schaduw geldt: smeer het litteken in met zonnebrand. Zelfs uit de zon word je namelijk blootgesteld aan UV-straling.

   

Wanneer kan ik weer met mijn litteken in de zon?

Wanneer je litteken lichtroze en nauwelijks meer zichtbaar is, kan je er weer voorzichtig mee in de zon. Hoe lang dat duurt, verschilt per litteken. Meestal is dat na ongeveer 1 jaar. Natuurlijk moet de huid altijd beschermd worden met minimaal zonbescherming factor 30. De huid is en blijft kwetsbaar, ook zonder litteken. Zon dus met mate.

Verzorgen en beschermen met BAPSCARCARE siliconengel SPF40

BAPSCARCARE siliconengel SPF40 bevat zonbescherming factor 40. Het zorgt voor bescherming, goede behandeling en hydratatie van het litteken. De gel droogt snel en is 100% transparant waardoor hij niet zichtbaar is. Ideaal voor zichtbare plekken (zoals het gezicht, de hals en de handen).

Benieuwd wat het effect is van siliconentherapie? Lees hier meer over de werking.

Meer informatie

littekengids Gratis Littekengids aanvragen
littekengids

Gratis littekengids!

Meer weten over de verzorging van je litteken? Vraag hier de gratis littekengids aan!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.